Als volksvertegenwoordiger in het nationale parlement ben je een boegbeeld van de democratie. Maar hoe zit het met de verdiensten? Die blijken nogal te verschillen binnen Europa.
Studenten van de Hogeschool Utrecht maakten voor Business Insider in het kader een project onder leiding van datajournalist Wouter van Loon twee infographics met een overzicht van de salarissen van parlementariërs in 28 Europese landen.
Italiaanse parlementsleden zijn het dikst betaald met een jaarinkomen van 125 duizend euro. In de Baltische staten zijn parlementariërs kariger bedeeld, met jaarinkomens tussen de 30 duizend en 40 duizend euro. Roemeense parlementsleden verdienen slechts 14 duizend euro per jaar.
In de kaart hieronder gemaakt door Mark van der Vlies, Ocko Geserick en Gijs Oosterlee kun je zien wat parlementariërs verdienen door een land aan te klikken.
Bij dit alles speelt natuurlijk mee hoe rijk een land is. Daarom is in onderstaande kaart van Rens Blom, Mark Huissoon en Kolien Pleijsant het inkomen per hoofd van de bevolking afgezet tegen het inkomen van parlementariërs.
Je verwacht hierbij dat de salarissen van parlementariërs in armere landen ook lager liggen. De punten zouden dan in een diagonale lijn van linksonder naar rechtsboven moeten lopen. En dat is ook min of meer het geval.
Maar er zijn wel uitzonderingen. In de rechteronderhoek zitten landen waar het salaris van parementariërs relatief hoog is afgezet tegen het inkomen per hoofd van de bevolking. Het jaarsalaris van Italiaanse parlementsleden van 125 duizend euro is dus fors, vergeleken met het inkomen per hoofd van de bevolking van circa 30 duizend euro.
Zoals op de kaart is te zien, komt het omgekeerde eigenlijk niet voor: een land met een hoog inkomen per hoofd, waar parlementariërs relatief weinig verdienen.